in Hausting

Tid å hausta inn: eple

Den 19. september 2014 vart me ferdige med eplehausten her på garden. Og det, damer og herrer, er rekordtidleg.

DSC_1691

Aller øvst og aller ytst: dei siste Aromaeplene

Lærar på gartnarlinja på Hjeltnes, Asbjørn Børsheim, fortalte at i fjor byrja han å hauste Aroma den 2. oktober. I år er me altså ferdige midt i september. Det har vore ekstremt travelt, for det uvanleg fine været gjorde at alle eplene berre PANG! Eg er moden! Plukk meg! Plukk meg NO! og fruktlageret berre EPLENE ER MODNE! Plukk dei no! Helst i går! og me berre døgeret har berre 24 timar og ikkje alle av dei har dagslys! Det har med andre ord ikkje vore tid til stort anna enn å hente, så bloggen har vorte neglisjert. Særleg sidan eg plutseleg har vorte filmskapar også (meir om det ein annan gong). Men no er me altså ferdige, i god tid før pappen sin årlege sydentur. Sjølv skal eg teikna og lesa pensum.

DSC_1457

Gravenstein

Eg tenkte å ha ein eigen post seinare om korleis ein avgjer når eplene er modne, for det er ganske mykje meir omstendeleg enn med plommer. Difor skal eg heller koma med nokre observasjonar eg har gjort meg i haust:

1. Nokon eple er heilt vanvittig store.

DSC_1512

Eit Gravenstein på «berre» 491 gram

Så store, faktisk, at eg sette igang ein konkurranse om det største eplet i Hardanger for fruktlageret, som eg som sagt er Facebookadministrator for. Sjølv er eg jo inhabil i denne konkurransen, og uansett har me ikkje funne noko større enn det hittil største bidraget. Det største me fann sjølve var ein Raud Aroma på 520 gram. Tenk litt på det. Ein sekspakning Pink Lady pleier å vera rundt 1 kilo.

2. Det er marihøner overalt.

DSC_1387 DSC_1700

Seriøst. Overalt.

DSC_1696

Over. Alt.

DSC_1702

3. Og sommarfuglar.

DSC_1682 DSC_1685

DSC_1689

4. Frukttre er rare.

Dei kan for eksempel finna på å gjera slik:

DSC_1441

Eller sånn:

DSC_1446

What.

Eller slik (desse hang ved sida av kvarandre på treet):

DSC_1494

Eller sånn (fnis):

DSC_1460

5. Dette må vera ein av dei beste jobbane i verda.

DSC_1425

Later, peeps.

 

 

FacebookTwitterGoogle+PinterestShare

Write a Comment

Comment