in Blomar og grønsaker

Så, så

(Beklagar det platte ordspelet. Under par, eg veit. Eg skal skjerpa meg.)

Det sig sakte mot vår, og i år tenkte eg å så frø når det faktisk er på tide, og ikkje tre veker for seint, slik eg pleier. Og så tenkte eg at eg like greit kunne blogga om det, ettersom eg ikkje har spesielt mykje anna å blogge om for tida. Difor drog eg til Voss og kasta ein masse pengar på kassamannen, og her er resultatet:

DSC_3075

Syrommet er mellombels gjort om til drivhus, som var einaste staden som eigna seg. Det er vestvendt, som jo ikkje akkurat er ideelt med tanke på lys, men det er i det minste heile fem vindauger der. På eit tolv kvadratmeter stort rom.

Dei aller fleste frø spirer best ved 18-22 grader (takk, læreboka Plantelære frå Fagbokforlaget), så eg sette ovnen på 20. Eg brukte så- og kaktusjord, som inneheld blant anna sand og kalk. Gode greier.

Som du ser på biletet over handla eg enorme mengdar frø. Eg sorterte dei etter kva som må såast inne før utplanting, kva som skal såast rett på vekseplassen, og etter kva månad dei skal såast i. Rotgrønsaker, har eg lært, må ikkje såast inne på førehand, det gjer at rota ikkje utviklar seg skikkeleg. Så gulrot- og pastinakkfrøa skal eg så ute når den tid kjem. Då skal eg babla om falskt såbed og rot- og frøugras, berre gle deg. Kun to av frøpakkene mine skulle såast no i januar-februar, nemleg desse:

DSC_3076

Desse frøa var ganske små, så eg valde å breiså dei framfor å så eitt og eitt i potte.

DSC_3085 DSC_3087

Lavendelfrøa skulle dekkjast med eit tynt lag jord. Stemorsfrøa, derimot, treng lys for å spira, så dei trykka eg berre forsiktig ned på jordoverflata. Så dusja eg godt med vatn, tredde på to gjennomsiktige plastposar og stakk nokre hol i desse med ei knappenål. Frøa treng nemlig både 100% luftfuktigheit og oksygen for å spire.

DSC_3093 DSC_3096

Så merka eg kva eg hadde sådd kor med to merkepinnar, stakk nokre ekstra pinnar ned i jorda her og der slik at ikkje plasten skulle liggja heilt nedpå jorda, og voilà! Så no er det berre å passa på at jorda ikkje tørkar ut, og venta på at frøa spirer. Og kanskje grava fram eit eller anna bed blomane kan stå i etter kvart.

Og om du lurte, nei, eg er ikkje sponsa av Weibulls. Men det var no det dei hadde på Felleskjøpet.

Later, peeps.

FacebookTwitterGoogle+PinterestShare

Write a Comment

Comment